iA


Old Bakery, Frankfurt

von hw

The Old Bakery, as its name indicates, is a former bakery in Frankfurt-Bockenheim, Germany, with plans to be converted and extended into a home for a young professional. An assessment of two buildings on site let to a decision to demolish the seriously dilapidated unit located at the back of the property. An existing firewall to the neighboring property remains, as required by municipal building regulations.

A proposed new building at the back of the property houses the living areas and bedroom, with large windows facing a courtyard and garden. In addition, skylights opening to the south are placed in living areas. These generous apertures create a sense of open space in an otherwise narrow and confined space. In the remaining front building, all non-structural walls and elements were removed and replaced with a central island containing a utility room, bathroom and fitted kitchen.

Contract for rehabilitation of housing and a new built wooden construction. 140sqm. Processing phases 1-6 with Arno Löbbecke. To be completed in 2012.

Direktauftrag zur Wohnungssanierung und einen neuen Anbau in Holzbauweise mit insgesamt 140qm Wohnfläche. Bearbeitung der Leistungsphasen 1-6 mit Arno Löbbecke. Die Fertigstellung erfolgt 2012.

Alte Bäckerei | Architektur | Frankfurt | Innenarchitektur | Wohnhäuser |

    Michaelkirchstraße, Berlin

    Das Baufeld in der Michaelkirchstraße wird durch eine durchgehende Brandwand im Norden und zwei südliche Brandwände gebildet. Es kann ein Vorderhaus und ein Hinterhaus mit einem Innenhof errichtet werden. Wir schlagen vor, den Hof für eine offene Treppe zu nutzen. Diese minimiert die vertikale Erschließung more... – ‘Michaelkirchstraße, Berlin’.

    Geometry House

    Geometry House is based on a modular concept of co-joined irregular pentagons. A sculptural building develops when one or more modules are joined together, an abstract object in tension with its surrounding environment. As a pre-planned concept various design options are possible, and it can be adjusted to different contexts and adapted to individual needs. more... – ‘Geometry House’.

    E.CA Economics, Brussels

    The e.ca Economics branch-offices is located in a converted penthouse, set above the rooftops of Brussels. The basic design premise was to emphasise the incredible views over the beautiful old town, through maximum openness and transparency. An important feature of the conversion is the creative intervention with the existing, bog-standard and harsh office lighting. more... – ‘E.CA Economics, Brussels’.

    Hudtwalckertwiete, Hamburg

    The design for six residential units in central Hamburg-Winton combines the qualities of a classic townhouse with flexible loft-living. Instead of subdividing the available plot into thin slices and erecting semi-detached rows, the design solution proposes interlocking units to form a larger whole. more... – ‘Hudtwalckertwiete, Hamburg’.

    House Wiethaus, Dötlingen

    House Wiethaus is set in a small forest in the idyllic village of Dötlingen, Germany. The distinctive shutter doors and silver-grey wooden facade plays with traditional themes and is translated through graphic interplays into a contemporary idiom. House Wiethaus was conceived and self-built within extreme time and budget limitations. more... – ‘House Wiethaus, Dötlingen’.

    House of the Future, Berlin

    What constitutes the building of the future? Perhaps a rhetorical question. However, we want to enter the future with confidence, based on research of technology, society and humanity. Furthermore issues of ecology and nature should form the basis of any vision grappling with the future. more... – ‘House of the Future, Berlin’.

    Playhouse, Hamburg

    Theatre and art is commonly believed to be a mirror of reality. It is perhaps more exciting and productive to see the theatre as a kaleidoscope through which life is viewed. Living and life is not just imaged and reflected, but also deconstructed, re-focused, and multiplied again and again into thousands of small facets and fragments. more... – ‘Playhouse, Hamburg’.

    The Bauhaus Museum as City Correction, Weimar

    Das für den Neubau des Bauhaus-Museums in Weimar vorgesehene Grundstück ist dem avantgardistischen Anspruch des Bauhauses nicht angemessen. Es liegt in der zweiten Reihe „hinter“ den dominanten Gebäuden des Nationalsozialistischen Gauforums. Bei diesem Standort wird sich more... – ‘The Bauhaus Museum as City Correction, Weimar’.