iA


Geometry House

von hw

Geometry House is based on a modular concept of co-joined irregular pentagons, each pentagon with two differing length sides. Placed in any configuration, the longer side of one module is always the shorter side of its neighbour (or vice versa). Whilst seemingly organic, each module is based on variations of 1,25m lengths, and right angles. A sculptural building develops when one or more modules are joined together, an abstract object in tension with its surrounding environment.
The structure’s walls and roof are manufactured and clad in the same materials and colour, and are void of distracting and unnecessary details. This strengthens the sculptural effect and geometric shapes of the building. The floor-plan is configured as flexible, open spaces with sliding partitions separating individual rooms and living areas where needed. These spaces are zoned in relation to a ‘container’ housing the bathroom amenities.

Geometry House is based on simple, logical and clear design principles, with cost effectiveness as an important consideration. Conceptually and formally it relates to open spaces and unbuilt landscapes, and works perhaps less well in an urban context. Its modulation can be applied to a range of living options, from small garden sheds to larger cottages. As a pre-planned concept various design options are possible, and it can be adjusted to different contexts and adapted to individual needs.

 

Architektur | Design | Geometriehaus |

    Michaelkirchstraße, Berlin

    Das Baufeld in der Michaelkirchstraße wird durch eine durchgehende Brandwand im Norden und zwei südliche Brandwände gebildet. Es kann ein Vorderhaus und ein Hinterhaus mit einem Innenhof errichtet werden. Wir schlagen vor, den Hof für eine offene Treppe zu nutzen. Diese minimiert die vertikale Erschließung more... – ‘Michaelkirchstraße, Berlin’.

    Hudtwalckertwiete, Hamburg

    The design for six residential units in central Hamburg-Winton combines the qualities of a classic townhouse with flexible loft-living. Instead of subdividing the available plot into thin slices and erecting semi-detached rows, the design solution proposes interlocking units to form a larger whole. more... – ‘Hudtwalckertwiete, Hamburg’.

    House Wiethaus, Dötlingen

    House Wiethaus is set in a small forest in the idyllic village of Dötlingen, Germany. The distinctive shutter doors and silver-grey wooden facade plays with traditional themes and is translated through graphic interplays into a contemporary idiom. House Wiethaus was conceived and self-built within extreme time and budget limitations. more... – ‘House Wiethaus, Dötlingen’.

    Old Bakery, Frankfurt

    The Old Bakery, as its name indicates, is a former bakery in Frankfurt-Bockenheim, Germany, with plans to be converted and extended into a home for a young professional. A proposed new building at the back of the property houses the living areas and bedroom, with large windows facing a courtyard and garden. more... – ‘Old Bakery, Frankfurt’.

    House of the Future, Berlin

    What constitutes the building of the future? Perhaps a rhetorical question. However, we want to enter the future with confidence, based on research of technology, society and humanity. Furthermore issues of ecology and nature should form the basis of any vision grappling with the future. more... – ‘House of the Future, Berlin’.

    Playhouse, Hamburg

    Theatre and art is commonly believed to be a mirror of reality. It is perhaps more exciting and productive to see the theatre as a kaleidoscope through which life is viewed. Living and life is not just imaged and reflected, but also deconstructed, re-focused, and multiplied again and again into thousands of small facets and fragments. more... – ‘Playhouse, Hamburg’.

    The Bauhaus Museum as City Correction, Weimar

    Das für den Neubau des Bauhaus-Museums in Weimar vorgesehene Grundstück ist dem avantgardistischen Anspruch des Bauhauses nicht angemessen. Es liegt in der zweiten Reihe „hinter“ den dominanten Gebäuden des Nationalsozialistischen Gauforums. Bei diesem Standort wird sich more... – ‘The Bauhaus Museum as City Correction, Weimar’.