iA


House of the Future, Berlin

von hw

Haus der Zukunft (House of the Future)

What constitutes the building of the future? Perhaps a rhetorical question. However, we want to enter the future with confidence, based on research of technology, society and humanity. Furthermore issues of ecology and nature should form the basis of any vision grappling with the future.

The design for ‘Haus der Zukunft’ grapples with, and reflects these ideas. Other aspects remains hidden, and reveal themselves to the curios. Formally, the building resembles a ‘folded’ landscape, with strong, graphic sculptural qualities. Whilst the interior remains less defined, the exterior offers cavities and arches, angled towards a light-filled central atrium.

The building is a public venue, housing conference and exhibition spaces in addition to various mixed use requirement, situated on a site next to the Federal Ministry for Education and Research. The building covers 7000m2.  Entry for the first phase of an open competition with Arno Löbbecke.

Architektur | Berlin | Haus der Zukunft | Kulturbauten |

    Michaelkirchstraße, Berlin

    Das Baufeld in der Michaelkirchstraße wird durch eine durchgehende Brandwand im Norden und zwei südliche Brandwände gebildet. Es kann ein Vorderhaus und ein Hinterhaus mit einem Innenhof errichtet werden. Wir schlagen vor, den Hof für eine offene Treppe zu nutzen. Diese minimiert die vertikale Erschließung more... – ‘Michaelkirchstraße, Berlin’.

    Geometry House

    Geometry House is based on a modular concept of co-joined irregular pentagons. A sculptural building develops when one or more modules are joined together, an abstract object in tension with its surrounding environment. As a pre-planned concept various design options are possible, and it can be adjusted to different contexts and adapted to individual needs. more... – ‘Geometry House’.

    Hudtwalckertwiete, Hamburg

    The design for six residential units in central Hamburg-Winton combines the qualities of a classic townhouse with flexible loft-living. Instead of subdividing the available plot into thin slices and erecting semi-detached rows, the design solution proposes interlocking units to form a larger whole. more... – ‘Hudtwalckertwiete, Hamburg’.

    House Wiethaus, Dötlingen

    House Wiethaus is set in a small forest in the idyllic village of Dötlingen, Germany. The distinctive shutter doors and silver-grey wooden facade plays with traditional themes and is translated through graphic interplays into a contemporary idiom. House Wiethaus was conceived and self-built within extreme time and budget limitations. more... – ‘House Wiethaus, Dötlingen’.

    Old Bakery, Frankfurt

    The Old Bakery, as its name indicates, is a former bakery in Frankfurt-Bockenheim, Germany, with plans to be converted and extended into a home for a young professional. A proposed new building at the back of the property houses the living areas and bedroom, with large windows facing a courtyard and garden. more... – ‘Old Bakery, Frankfurt’.

    Playhouse, Hamburg

    Theatre and art is commonly believed to be a mirror of reality. It is perhaps more exciting and productive to see the theatre as a kaleidoscope through which life is viewed. Living and life is not just imaged and reflected, but also deconstructed, re-focused, and multiplied again and again into thousands of small facets and fragments. more... – ‘Playhouse, Hamburg’.

    The Bauhaus Museum as City Correction, Weimar

    Das für den Neubau des Bauhaus-Museums in Weimar vorgesehene Grundstück ist dem avantgardistischen Anspruch des Bauhauses nicht angemessen. Es liegt in der zweiten Reihe „hinter“ den dominanten Gebäuden des Nationalsozialistischen Gauforums. Bei diesem Standort wird sich more... – ‘The Bauhaus Museum as City Correction, Weimar’.