iA


Hudtwalckertwiete, Hamburg

von hw

Interlocked Townhouse

The design for six residential units in central Hamburg-Winton combines the qualities of a classic townhouse with flexible loft-living. Instead of subdividing the available plot into thin slices and erecting semi-detached rows, the design solution proposes interlocking units to form a larger whole. Inhabitants use the entire height of the building, from carport on ground-level, to roof terraces on the top floors, spanning 5 levels. Living areas are organised in such a way that neighbours are rarely in co-joined spaces at the same time. A flexible interior layout allows individual units to be adapted to changing family and living arrangements.

The design further responds to the restrictions imposed by the site. Located in close vicinity to other apartment blocks, the units have greater openness on higher floors. Furthermore each unit has generous private roof terraces, located on two levels. The double volume main living room is located on the second floor and has access and views to the open living spaces. The building is set on an east-west axis.

Six residential units with a total of 720qm.

Sechs gleichwertige Wohneinheiten mit insgesamt 720qm. Entwurf mit Arno Löbbecke 2011

Architektur | Hamburg | Wohnhäuser |

    Michaelkirchstraße, Berlin

    Das Baufeld in der Michaelkirchstraße wird durch eine durchgehende Brandwand im Norden und zwei südliche Brandwände gebildet. Es kann ein Vorderhaus und ein Hinterhaus mit einem Innenhof errichtet werden. Wir schlagen vor, den Hof für eine offene Treppe zu nutzen. Diese minimiert die vertikale Erschließung more... – ‘Michaelkirchstraße, Berlin’.

    Geometry House

    Geometry House is based on a modular concept of co-joined irregular pentagons. A sculptural building develops when one or more modules are joined together, an abstract object in tension with its surrounding environment. As a pre-planned concept various design options are possible, and it can be adjusted to different contexts and adapted to individual needs. more... – ‘Geometry House’.

    House Wiethaus, Dötlingen

    House Wiethaus is set in a small forest in the idyllic village of Dötlingen, Germany. The distinctive shutter doors and silver-grey wooden facade plays with traditional themes and is translated through graphic interplays into a contemporary idiom. House Wiethaus was conceived and self-built within extreme time and budget limitations. more... – ‘House Wiethaus, Dötlingen’.

    Old Bakery, Frankfurt

    The Old Bakery, as its name indicates, is a former bakery in Frankfurt-Bockenheim, Germany, with plans to be converted and extended into a home for a young professional. A proposed new building at the back of the property houses the living areas and bedroom, with large windows facing a courtyard and garden. more... – ‘Old Bakery, Frankfurt’.

    House of the Future, Berlin

    What constitutes the building of the future? Perhaps a rhetorical question. However, we want to enter the future with confidence, based on research of technology, society and humanity. Furthermore issues of ecology and nature should form the basis of any vision grappling with the future. more... – ‘House of the Future, Berlin’.

    Playhouse, Hamburg

    Theatre and art is commonly believed to be a mirror of reality. It is perhaps more exciting and productive to see the theatre as a kaleidoscope through which life is viewed. Living and life is not just imaged and reflected, but also deconstructed, re-focused, and multiplied again and again into thousands of small facets and fragments. more... – ‘Playhouse, Hamburg’.

    The Bauhaus Museum as City Correction, Weimar

    Das für den Neubau des Bauhaus-Museums in Weimar vorgesehene Grundstück ist dem avantgardistischen Anspruch des Bauhauses nicht angemessen. Es liegt in der zweiten Reihe „hinter“ den dominanten Gebäuden des Nationalsozialistischen Gauforums. Bei diesem Standort wird sich more... – ‘The Bauhaus Museum as City Correction, Weimar’.