iA


House Wiethaus, Dötlingen

von hw

House Wiethaus is set in a small forest in the idyllic village of Dötlingen, Germany. Built as a retirement home for the architect’s farther, this new construction measures approximately 90m2. Set in an environment guided by strict design regulations, the house transcends these limitations by referencing barns and stables typical to the area. The distinctive shutter doors and silver-grey wooden facade plays with traditional themes and is translated through graphic interplays into a contemporary idiom. The patina and texture of the facade was accomplished through the application of diluted lawn fertilizer (iron sulfate), which acts as a cost-effective bleaching agent and sealer.

The interiors connect with the surrounding forest landscape through large windows. The placement of windows in the corner of each room, as apposed to the traditional centering on walls, further accentuates the relationship between inside and outside. This unusual placement has the further advantage of letting in abundant light, which bounces off the white perpendicular walls and illuminates the interior. All rooms have direct access to the forest outside. When required, electronically controlled shutters covers all apertures (windows and doors) for privacy or security.

House Wiethaus was conceived and self-built within extreme time and budget limitations, and is specifically designed for an elderly, physically challenged occupant.

Architektur | Dötlingen | Innenarchitektur | Wiethaus | Wohnhäuser |

    Michaelkirchstraße, Berlin

    Das Baufeld in der Michaelkirchstraße wird durch eine durchgehende Brandwand im Norden und zwei südliche Brandwände gebildet. Es kann ein Vorderhaus und ein Hinterhaus mit einem Innenhof errichtet werden. Wir schlagen vor, den Hof für eine offene Treppe zu nutzen. Diese minimiert die vertikale Erschließung more... – ‘Michaelkirchstraße, Berlin’.

    Geometry House

    Geometry House is based on a modular concept of co-joined irregular pentagons. A sculptural building develops when one or more modules are joined together, an abstract object in tension with its surrounding environment. As a pre-planned concept various design options are possible, and it can be adjusted to different contexts and adapted to individual needs. more... – ‘Geometry House’.

    E.CA Economics, Brussels

    The e.ca Economics branch-offices is located in a converted penthouse, set above the rooftops of Brussels. The basic design premise was to emphasise the incredible views over the beautiful old town, through maximum openness and transparency. An important feature of the conversion is the creative intervention with the existing, bog-standard and harsh office lighting. more... – ‘E.CA Economics, Brussels’.

    Hudtwalckertwiete, Hamburg

    The design for six residential units in central Hamburg-Winton combines the qualities of a classic townhouse with flexible loft-living. Instead of subdividing the available plot into thin slices and erecting semi-detached rows, the design solution proposes interlocking units to form a larger whole. more... – ‘Hudtwalckertwiete, Hamburg’.

    Old Bakery, Frankfurt

    The Old Bakery, as its name indicates, is a former bakery in Frankfurt-Bockenheim, Germany, with plans to be converted and extended into a home for a young professional. A proposed new building at the back of the property houses the living areas and bedroom, with large windows facing a courtyard and garden. more... – ‘Old Bakery, Frankfurt’.

    House of the Future, Berlin

    What constitutes the building of the future? Perhaps a rhetorical question. However, we want to enter the future with confidence, based on research of technology, society and humanity. Furthermore issues of ecology and nature should form the basis of any vision grappling with the future. more... – ‘House of the Future, Berlin’.

    Playhouse, Hamburg

    Theatre and art is commonly believed to be a mirror of reality. It is perhaps more exciting and productive to see the theatre as a kaleidoscope through which life is viewed. Living and life is not just imaged and reflected, but also deconstructed, re-focused, and multiplied again and again into thousands of small facets and fragments. more... – ‘Playhouse, Hamburg’.

    The Bauhaus Museum as City Correction, Weimar

    Das für den Neubau des Bauhaus-Museums in Weimar vorgesehene Grundstück ist dem avantgardistischen Anspruch des Bauhauses nicht angemessen. Es liegt in der zweiten Reihe „hinter“ den dominanten Gebäuden des Nationalsozialistischen Gauforums. Bei diesem Standort wird sich more... – ‘The Bauhaus Museum as City Correction, Weimar’.